Havada Durabilir miyiz? (Elektrik III) - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B10

  görünümler 325,631

Flu TV

Flu TV

2 yıl önce

Elektrik konusunda üçüncü ve son bölüme geldik. Bu kez alan nedir, elektrikle ilişkisi nediri konuşuyoruz.
Elektrik enerjisinde alanın etkisi nedir? Alan nedir? Elektrik üretiminde ve dağıtımında alanı nasıl kullanırız? Elektriği bir alandan başka bir alana nasıl taşırız?
FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur.
Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun:
➡ bit.ly/FluTv
#OlmazÖyleSaçmaBilim #ErkcanÖzcan #Elektrik #SerpilÖzcan
Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡bilim.flutv.online
Havada Durabilir miyiz? (Elektrik III) - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B10 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
➡Refik Anadol: Makine Hatıraları Sergi Turu - Sanat Sohbetleri - Bager Akbay - B11
• Refik Anadol'la Makine...
➡Edebiyat Dedikoduları - Yazar Burada Ne Demek İstemiş - Aytuğ Akdoğan - B14
• Edebiyat Dedikoduları ...
➡Varoluş Savcısı: Charlie Kaufman - Olmaz Öyle Saçma ŞeyZ - İlker Canikligil - S04B19
• Varoluş Savcısı: Charl...
➡Beni Siz Delirttiniz! - Delirmek Normaldir - Dr. Alper Hasanoğlu
• Beni Siz Delirttiniz! ...
➡Aptal Herifler - Canlı Yayın - B05
• Harvard’dan Kim Milyon...
Kanalımıza katılın: uye.flutv.me
Patreon destek sayfamız: flutv.me
Kanal: flutv.online
Twitter: / flutivi
Instagram: / flutv.online .
. . . .
FluTV Discord: discord.flutv.me -- Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C

YORUMLAR: 603
@Erkcan
@Erkcan 2 yıl önce
Video kurgudan geçerken konuşmada kesikler (jumpcut) olmasın diye, seçtiğim sözcükler acaba nasıl yanlış anlaşılabilir diye fazla düşünmeden (ve dolayısıyla fazla "ondan sonra", "ı" demeden) aktığı gibi çektik bu seferki videoyu. Bunun sonucu olarak kimi noktalara tekrar dönüş yaptığımız olmuş, kimi kavramlar için arzu ettiğim seviyeden kısmen geri kalmışım. Bu yeni stil ile ilgili eleştirilerinizi okumak isterim. Bazı noktaları biraz daha açıklığa kavuşturmak üzere aldığım notlar şöyle: * Su benzetmesinde ister istemez elektriğin doğru akımını modellemiş olduk. Alternatif akım dediğimiz durumda elektronlar ileri geri salınacaklar. Bu işlem sırasında enerji taşınabilecek. * Hatta alternatif akım elektrik ve manyetik alanlarda dalgalanmayı anlayabilmek için daha güzel bir örnek, çünkü elektronlar salınırken çevrelerindeki alanda oluşturacakları dalgalanmalar, yani kısaca elektromanyetik dalgalar, cep telefonlarımızın, kablosuz internet sistemlerimizin, radyoların, mikrodalga fırınların çalışmasının altında yatan fizik. Ve tabi gözle gördüğümüz ışığın da. * Gerilimi suyun basıncı veya yerden yüksekliği olarak benzetmek belki gerçeğe daha yakın olurdu. Fakat benzetimi epeyce zorlamaya başladık, bir benzetmenin karmaşıklığı, anlamaya çaba harcadığımız asıl konunun karmaşıklığına yaklaştıkça benzetmeyi açıklamada kullanmak verimsizleşiyor. Aslında neden temel fizik eğitiminin yerçekimi, hız, hareket, kuvvet gibi kavramlarla başladığını da bir kere daha takdir edebiliriz, çünkü düşünce dağarcığımızı genişletiyor. * Her noktadaki elma örneği ile ilgili olarak odada hava var ve yerçekimsiz bir bölge olsaydı oradaki hava basıncı ile ilgili gözlemlenebilir sonuçlar olabilir miydi diye sorular gelebilir aklımıza. Ancak yerçekimi alanı havayı vakumlasak bile orada, hatta havasız ortamlarda yapılan deneyler daha bile keyifli, tüylerin çekiçlerle/toplarla aynı hızda yere düştüğünü gösteren güzel belgeseller var. Seri devam ederse, ileride bu konuyu da konuşuruz belki. * Elektrik alan ve manyetik alan bir elektromanyetik alanın iki ayrı yüzüdür derken aslında bunun özel göreliliğin bir sonucu olduğundan söz edebilirmişiz. Yani bir gözlemcinin elektrik alanı o gözlemciye göre hareket halinde olan başka birisi tarafından elektrik+manyetik alan gibi ölçülecek. * Duvardan seken top örneği kısmen doğru. Suyun borulara uyguladığı basıncı borunun çeperlerine su moleküllerinin çarpıp geri sekmesi olarak düşünebiliriz. Suyun içindeki basıncı da su moleküllerinin birbirleri ile çarpışması gibi.
@musaa6226
@musaa6226 2 yıl önce
Adam konuşalıni anlamayacağımızı bildiği için her videonun altına uzun uzun tekrar geçiyor:)) Çok cahiliz çok
@MC-xr6ro
@MC-xr6ro 2 yıl önce
Elektrik alan ve manyetik alan bir elektromanyetik alanın iki ayrı yüzüdür derken aslında bunun özel göreliliğin bir sonucu olduğundan söz edebilirmişiz. bu kısım bence ayrı bir videoyu hak ediyor. anlaşılması zor ve çok fazla yanlış anlaşılmış iki konu.
@ismetkisaoglu6547
@ismetkisaoglu6547 2 yıl önce
Konu hakkında cahil olduğum için "ondan sonra" dememenizi yadırgadım sadece. İleride geliştirilmekte olan yapay genel zeka ile ilgili de fikirlerinizi öğrenmek isteriz. İyi ki varsınız.
@mustafaturhan16
@mustafaturhan16 2 yıl önce
Hocam The science asylum bir videosunda yer çekiminin asıl nedeninin zamanın göreceli olmasıdır diyordu. Bu açıklama alan teorisini geçersiz kılmıyor mu?
@developeraykut
@developeraykut 2 yıl önce
Videoları izleyince gidip LİSE Fizik Öğretmenimi mahkemeye veresim geliyor. Cehaletimi bağışlayın hocam. kabul ediyorum artık. Cahilim ben.
@YunusEmreGunduz
@YunusEmreGunduz 2 yıl önce
Lİse zamanları fiziği sevmeme rağmen fizik hocamın aşırı sıkıcı anlatmasından dolayı derste uyuyan ben, Erkcan Hocamızın anlatımını göz kırpmadan izliyorum. Hocam sizi klonlayıp her okula bir tane atasak ülke bilimde çağ atlar
@skos1234
@skos1234 2 yıl önce
6 stlık
@derscalis2737
@derscalis2737 2 yıl önce
kardeşim, burda adam fizik dersi vermiyor.Ne alaka şimdi okullara koyup anlatsa ülke çağ atlar falan.Adam zaten üniversite hocası.Ne boş ne alakasız bi yorum bu.Adam burda bilimi bilimle pek ilgisi veya bilgisi olmayan insanlara anlatıyor.Yoksa ders anlatır gibi anlatsa böyle gözünü kırpmadan dinlemeyeceksin emin ol.
@canerkin4980
@canerkin4980 2 yıl önce
@@derscalis2737 Gereksiz duyar
@derscalis2737
@derscalis2737 2 yıl önce
@@canerkin4980 duyar ne demek bi araştır derim
@canerkin4980
@canerkin4980 2 yıl önce
@@derscalis2737 Sende abartı ne git bi araştır istersen
@mucahideorak
@mucahideorak 2 yıl önce
Bir edebiyatçı olarak ve fiziğe olan merakımdan buradayım. Yalvarırım bitmesin. Hatta biyoloji kimya gibi diğer temel bilimler hakkında da içerik üretirseniz yatar kalkar size dua ederim. Harika bir hizmet yapıyorsunuz. Harika. İyi ki varsınız. Çok büyük bir ihtiyacı gidermek için de verdiğiniz bu hizmet takdire şayan. Bence nobel flu tv'ye verilsin. Ay çok seviyorum sizi. Harikasınız
@ertugrulisk2998
@ertugrulisk2998 2 yıl önce
Erkcan Hocamı çok yormayacaksak, kendisini bulduğunuz anlarda üç beş bölümlük kayıt alıp haftada bir yayınlasanız ne güzel olur. Yani sadece bir dilek bu tabi çok yargılamayın :)
@atakanbugra
@atakanbugra 2 yıl önce
Bir elektrik/elektronik mühendisi olarak, keşke okurken derslerime (özellikle temel seviye) Erkcan hoca girseydi diyorum, zira analojileri o kadar anlaşılır ki, o anlatmış olsaydı bazı şeyleri, sudan çıkmış balığa dönmezdik üniversitede. :) Başarlarınızın devamını diliyorum.
@nobrannadan7569
@nobrannadan7569 2 yıl önce
Erkcan hocam, harikasın! Anlaşılması en zor fizik konularını, konuyla hiç alakası olmayan insanların anlayacağı şekilde anlatıyorsun.
@efeelmas
@efeelmas 2 yıl önce
manyetik monopol konusunda da bir program çekebilirseniz çok güzel olur. Önemi nedir? Heyecanlandıran nedir? Bulunursa ne değişir? gibi... Merak uyandırıcı. Emeğiniez sağlık çok güzel bir program olmuş. Sonuç olarak Ömer bey ve koltuk fiziki bir istisnaymış onu anladık.
@av.emreozen
@av.emreozen 2 yıl önce
We can't get enough Erkcan Özcan ! Hocamızın videolarının devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.
@mugedulun8291
@mugedulun8291 2 yıl önce
Ve yüzleşme bilincinin önemiyle, insanın kendi hatalarıyla yüzleşmesinin gerektirdiği olgunluğun boyutuyla kapadı. Erkcan Hocanın varoluşunun anlamı huzurla ve bilinçle dolduruyor bulunduğu alanları. Teşekkür ederiz bir kez daha İlker Hocam...
@kadir7414
@kadir7414 2 yıl önce
Lisede hocaların anlattığı yönüyle değil, kitaplardan ve belgesellerden öğrendiğim yönüyle fizik her zaman beni çok etkileyen ve heyecanlandıran bir şey olmuştur. Şimdi bir mimar olarak tamamen zevk amaçlı izlediğim bu program için söyleyebilirim ki bir dizi/film izlerken bu kadar zevk almıyorum. Müthiş program, müthiş ortam, iletişim çok iyi, Türkçe çok güzel konuşuluyor. Azcık ilgisi olan insanların bunu bayılarak izlediğine eminim. Emeğinize, aklınıza sağlık, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
@sinanustaoglu2919
@sinanustaoglu2919 2 yıl önce
“Bir insanın heycanlanıp sonra kendisinin hata yaptığını kabuledebilmesi cidden güç bişey o yüzdende insanın kendisinin hata yaptığını kabullenebilmesinin gerektirdiği cesaret bazen bir yerlerden koşupta atlamaktan falan çok daha ciddi bir cesarettir.Çünkü kendinle yüzleşmen kendi inançlarınla kendi düşüncelerinle kendinle yüzleşmen lazım.Bu çok zor.” Ömer hocayı aratmıyor bilim felsefe kardeşliği 😂
@ayhancicek3791
@ayhancicek3791 6 aylar önce
3 elektrik konusunu da izledim, hocamın modellemeleri gerçek anlamda kaliteli. Bu tarz bilimsel içerikler umarım daha da fazlalaşır, hobi olarak elektrikle uğraşıyorum :D
@0_z
@0_z 2 yıl önce
Erkcan Hocam'ın yazdığı yorumda bile konunun ne kadar devasa sürelere gidebileceğini görüyorum, Quantum evrenine yolculukla sonuçlanacaktı :) Flu TV'de bu bölümü iple çekiyorum. Daha minimal konu başlıkları olursa süre orantısını iyi yakalarsınız düşüncesindeyim. Çok beğendim.
@h.k.e
@h.k.e 2 yıl önce
ulan ya hep fizik okumak istedim mühendislikte sürünüyorum hayatımda okuduğum kitapların %80 i fizik üzerine en büyük hayalim fizikçi olmak ama şartlar türkiye bu programda anlatılan herşeyi daha önce defalarca okudum ve dinledim ama yine sıkılmadan tek bir saniye atlamadan izledim belki genç kardeşlerim vardır bu yorumu okuycak evet gençler sevdiğiniz işi yapın inadına yapın herşeye rağmen yapın deneyimledim ve doğru söylemişler bize sevdiğiniz işi yapmak konusunda sevmiyorsanız para sizi tatmin etmez :)
@merdovski5858
@merdovski5858 2 yıl önce
Erkcan hoca ile sohbetleriniz gerçekten çok keyifli. Bir sonraki bölümü sabırsızlıkla bekliyorum.
@portakal285
@portakal285 2 yıl önce
Lütfen, bu dersleri sadece üniversite öğrencileri öğrenmesin. Bizim de ihtiyacımız var. Çook teşekkürler. Allah ilminizi dolayısıyla ilmimizi artırsın.
@eserozturk8711
@eserozturk8711 2 yıl önce
Övmek için kullanacağım cümleler kifayetsiz kalacak. Ağzınıza sağlık hocam.🤘
@muratsungu6858
@muratsungu6858 2 yıl önce
Flu Tv'nin açık ara en iyi içeriği. Erkcan hocamız canımız
@bozkurtahmed
@bozkurtahmed 2 yıl önce
en iyi 'olmaz öyle saçma...' hocamız çok keyifli :)
@umaybozdag1671
@umaybozdag1671 2 yıl önce
Nevzat Hoca daha keyifli sanki.
@coachyigitt
@coachyigitt 2 yıl önce
Yeterince güzel yorum okudum hepsine katılıyorum en büyük haz aldığım alan hakkında bu kadar güzel anlaşılır bilgiler dinlemek duymak anlamak muazzam iyi ki varsınız ☺️💪🏼
@armagankalyoncu9054
@armagankalyoncu9054 Yıl önce
Merhaba Flu TV ve Erkcan hocam, süper iletkenlikle ilgili bir videonuzu bulamadım, mümkünse onunla ilgili değerli bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bu konu da sanırım yine quantum mekaniği ile ilgili olduğundan Erkcan hocamın bilgisi vardır diye düşünüyorum. Teşekkürler.
@glsksv5490
@glsksv5490 2 yıl önce
Canım hocam nasıl güzel anlatıyorsunuz, çevrenizdekiler ne kadar şanslı ❤️
@batuhanbayram8129
@batuhanbayram8129 2 yıl önce
Erkcan hocam cok teşekkürler bize ilham veriyorsunuz ❤️❤️
@barisercelik
@barisercelik 2 yıl önce
Hocama duvarların içinden geçebilir miyiz diye sormanızı bekledim, çünkü çok güzel bir açıklama yapacağından eminim. Bir sonraki programda sormanızı dilerim :)
@kemalaydin2761
@kemalaydin2761 2 yıl önce
Eski bir köy enstitüsü mezunu olarak sizi kutluyorum.👏👏👏👏
@serdariskl4122
@serdariskl4122 2 yıl önce
Ya her bölümü çok içten çok açıklayıcı. Hocam sağolsun muazzam bilgiler alıyoruz
@aliceritli7690
@aliceritli7690 9 aylar önce
elektrik videolarının devam etmesini çok istiyorum umarım devam edersiniz
@berry8826
@berry8826 2 yıl önce
All time favorite serimin yeni bölümü gelmiş!!!!! Erkcan Hocam nerelerde kaldınız çok özledik yauv ;((((((
@ahmetmemisoglu4020
@ahmetmemisoglu4020 2 yıl önce
Sırf video isimlendirmesi bile beni mest etti. Teşekkürler, böyle düzenli, anlaşılır ve rahat kategorize edilebilir şekilde çalıştığınız için :)
@ahmetgeyik9190
@ahmetgeyik9190 2 yıl önce
Sizinle daha fazla vakit geçirmek hayaliyle, bir sonraki videonuz da o güzel Hollywood yıldızlarına benzer sesinizi duymak üzere, şu zor günlerde sağlıcakla kalın hocam...
@yasin4781
@yasin4781 2 yıl önce
Flu tv nin en sevdiğim serisi kesinlikle budur erkcan hocayı daha sık görebilsek keşke
@leventofluoglu306
@leventofluoglu306 2 yıl önce
Bilim konusunda düşük eğitim seviyede ki ben ve benim gibilere bukadar kadin anlatımınızdan dolayı size bir nobel verilmesi gerekir, benden size teşekkür
@adnanabay
@adnanabay 2 yıl önce
Sevgili Hocam selamlar.Hugh Everett ve teorisi hakkında düşüncelerinizi aldıktan sonra dolanıklık teorisi hakkında çalışmalar var mı? Bu konular hakkında da video hazırlar mısınız? Saygılarımla.
@denizdurgun
@denizdurgun 2 yıl önce
Gerçekten Erkcan özcan hocamızın videoları şimdiye kadarki flu tv videoları arasında en çok izlerken sevindiğim keyifle izlediğim bölümler daha çok bilim videosu daha fazla değişik konularla hocamızı burda izlemek istiyorum👍
@kemalaydin2761
@kemalaydin2761 2 yıl önce
Adamın dibisin ilker hocam,içerikler harika.
@recepcatallar8870
@recepcatallar8870 2 yıl önce
Elinize sağlık Hocamızı özlemişiz :)
@bonafide5262
@bonafide5262 2 yıl önce
Her biriniz harikasınız, keyifle izledik oğlumla bize bu imkanı sağladığınız için teşekkür ederiz!!!
@denizyeter3571
@denizyeter3571 2 yıl önce
Erkcan hoca yine harikasınız ♥️
@Taylancen
@Taylancen 2 yıl önce
Çok güzel bir bölüm. Bir elektrik mühendisi olarak heyecanla takip ediyorum.
@yavuzasc2842
@yavuzasc2842 2 yıl önce
Hocam elinize sağlık diğer bölümlerde olduğu gibi keyifle ve defalarca izledim.
@MrHelltemplar
@MrHelltemplar 2 yıl önce
İzlemeden beğendim, bu seri aşırı hoşuma gidiyor. Erkcan Bey'in anlatımı enfes.
@ezgisahin4441
@ezgisahin4441 2 yıl önce
Bu hoca bir harika. Matematikci versiyonu da olsa, hep onlari dinlesek.
@celaleroglu9209
@celaleroglu9209 2 yıl önce
Çok özlemişim hocam ya ❤️ İyiki geldiniz
@mustafakayabasi3164
@mustafakayabasi3164 2 yıl önce
Çok iyisiniz. Anlatıminiz harika. Video kurgunuz bu şekilde daha iyi daha verimli.
@tarkanaltaroglu4153
@tarkanaltaroglu4153 2 yıl önce
Keşke bizim de paramız olsa da destekleyebilsek. Biz de anca like ve yorum ile destekliyoruz. Hocam arada bir halk günü yapın da biz de izleyek tam versiyonunu, merak ediyoruz :)
@realsenoldogan
@realsenoldogan 2 yıl önce
Güç içimizde Hocam...
@irfanyeral7960
@irfanyeral7960 2 yıl önce
Bir elektronik teknisyeni olarak severek bu seriyi izliyorum.
@mertvarlikli9857
@mertvarlikli9857 2 yıl önce
Kuantumda biraz daha bahsedebilir misiniz? Çift yarık deneyinden, geçmis seçim deneyinden lütfen 🙏
@furkannarin2844
@furkannarin2844 2 yıl önce
Erkcan hocam karanlik madde ile ilgili de yakinda bir bolum hazirlasaniz da bayila bayila izleyip bir seyler ogrensek. Agziniza saglik
@nirvana.gebizli
@nirvana.gebizli 2 yıl önce
Erkcan Hocam bize Fermilab’daki 5. Kuvvet çalışmalarını anlaşılır diliyle anlatsa ne güzel olur.
@sendeoyren3869
@sendeoyren3869 2 yıl önce
Hocamizi cok sevdim harika bir hoca cook iyi anlatiyor kanal kurucularina tesekurler...
@developeraykut
@developeraykut 2 yıl önce
İlker Bey Aramızda para toplayalım , neyse yapalım Erkcan Hocayı daha sık çıkartın. Bu değerli insan ile bizi tanıştırıdığınız için ilker CANİKLİGİL e tşk ederim. Tabi ki Hocamıza da bu kıymetli bilgilerini bize paylaştığı için tşk ederim.
@leylasimsekcavus5950
@leylasimsekcavus5950 2 aylar önce
Erkcan Hoca, lise ve üniversitede çok zorlanarak anlamaya çalıştığımız konuları çok güzel açıklıyor. Ben yeni keşfettim ve her gün inanılmaz bir heyecanla bir bölüm izliyorum. Bu bölümde de son cümleleri çok güzeldi. İlker Özcan’ın “konumuz bu değildi ama” diyerek kapatması ne ayıp. Hiç hoş değil. Keşke o kısmı kesselermiş.
@evar9190
@evar9190 2 yıl önce
Hocamizin anlatimi cok temiz ve keyifli..
@fatmarumeysademirgormek6613
@fatmarumeysademirgormek6613 2 yıl önce
Bitti. Şimdi bir sonraki videoya kadar haftada birkaç kez izleyeceğim ve arkadaşlarıma video linki yollayacağım. Elektrik-Elektronik Mühendisiyim. Lisans dönemimde ERKCAN hoca kalitesinde bir hocam olmadığı için çok üzgünüm.
@yusufkilinc5647
@yusufkilinc5647 2 yıl önce
Hangi üni?
@abdulhadikus6223
@abdulhadikus6223 2 yıl önce
Electric for dummies tadında, bazı fundamental ve önemli konulara değinilmemiş bir video olması üzdü, umarım serinin devamı gelir, çünkü videoya elektromanyetizma diyerek girince "aha kuzey ışıklarını anlatacak" diye sevinç ve heyecan içinde umarak bekledim ama olmadı.
@The-Misanthrope
@The-Misanthrope 2 yıl önce
Hocam uzay zaman konusu çok ilgi çekiciydi. Dikkate alır mısınız bilmiyorum ama uzay ve zaman ile ilgili daha detaylı program yapabilir misiniz? Mesela big crunch olayını da kapsayacak şekilde.
@incigul4919
@incigul4919 2 yıl önce
Fizik bu kadar mı keyifli olur, teşekkür ederim, lütfen daha sık görelim, teşekkürler
@berikayazc3495
@berikayazc3495 Yıl önce
Programın adıni değiştirin gerçekten Erkan Özcanla beyin yakan sohbetler çok uygun 😂😂 harikasınız yine
@Nabim-dq9pn
@Nabim-dq9pn 9 aylar önce
Kanalda izlediğim tek içerik . Ayrıca TRshow deki tartışmasız en içerik hocamla yapılıyor
@onurgaziofficial
@onurgaziofficial 2 yıl önce
Videoyu izlerken anlamasam da kendimi daha zekiymiş gibi hissediyorum. Bunun için teşekkürler Flu TV :)
@justrise4775
@justrise4775 2 yıl önce
1 saattir fizik çalıştım, ders bitti ardından video bildirimi. Bu işte birsey var :D
@mehmetabdullah3361
@mehmetabdullah3361 2 yıl önce
Manyetik bir güç olabilir az daha çalış.
@raplaymt.2208
@raplaymt.2208 2 yıl önce
gözlerimiz yollarda kaldı hocam.
@burakokudan3408
@burakokudan3408 2 yıl önce
Sevgili hocam, kilo vermek için gereken şey enerji açığı oluşturmak olduğu için, insanın vücuduna elektriği çeken şeyler bağlayarak kilo vermesi sağlanabilir mi? Veya vücuduna eşit sayıda elektrik veren ve alan şeyler bağlasak, verdiğimizden daha fazla elektrik çekecek şekilde ayarlasak, o insan kilo verebilir mi?
@olric5702
@olric5702 2 yıl önce
Bogazicinde okuyorum erkcan hoca gecen donem dersime giriyodu.gercekten cok iyi bir hoca hatta diger fizik derslerinde 40 50 kisi olurken erkcan hocada en az 100 120 kisi olurdu. Ancak tek bir elestirim var. Evet dogru gercekten dersi anlatirken tamamen mantigi anlayalim diye ogretiyodu ve aslinda olmasi gereken bu ama sinavlar buna gore duzenlenmiyodu ve bu yuzden yani derslerde soru pratigi yapmadigimiz icin dezavantajli oluyoduk. Umarim sizin tarziniz hep boyle kalir ve ayni zamanda sinavlara bi duzenleme getirilir.
@tekmusti
@tekmusti 2 yıl önce
15:34 *"insan zekasının anlayışına girmesini sağlayan"* ne güzel bir cümle.
@oguzhanguzeltepe8749
@oguzhanguzeltepe8749 2 yıl önce
Neden şu meraklı yeni nesillere bu gibi güzel anlatımlarla merak,heyecan,istek uyandırmıyoruz.20 yaşıma kadar 13 yıl öğrenim gördüm ama öğretilen şeylerin saçmalığı ve ezbere yönelten şeyler yüzünden soğudum.Şimdi küçük kardeşimi görüyorum yine aynı daha 4. Sinıftan başlıyorlar bunaltıp sıkmaya.20 yaşımda böyle bilgilerle ufkumu açtinız.Tarihi,fiziği sevdirdiniz.Kendi adıma tesekkür etsemde bu duruma bile mutlu olmak nasıl aciz durumda olduğumuzu gösteriyor.Üzülüyorum.
@bayburcin7061
@bayburcin7061 2 yıl önce
Bu konuda bu kadar az bölümden tatmin olmadım. Daha fazlası gerek
@barssoysal5472
@barssoysal5472 2 yıl önce
Erkcan hoca 1 sezon elektrik anlatsa dinlerim valla 😄
@ispermecet794
@ispermecet794 Yıl önce
4:09 itibaren kaçak elektriği anlatan bir akademisyen:) var olun hocam.
@SanalDersaneLeventYadrga
@SanalDersaneLeventYadrga Yıl önce
Gerilim denen şeyin tel içindeki elektrik alanın toplamı (integrali) olması. Müthiş.
@enesozgry
@enesozgry 2 yıl önce
Fizik 2 vizesi öncesi ders çalışıyorum diye kendimi kandırıp rahatlayarak izleme videosu gelmiş
@muhsinakkan3903
@muhsinakkan3903 2 yıl önce
yalnız değilsin bro
@korkmazoglu3791
@korkmazoglu3791 2 yıl önce
Şaka bi yana daha iyi anlıyorum lan djsh
@soundsandfeelings4115
@soundsandfeelings4115 2 yıl önce
Daha çok bölüm olsun. Tüm bölüm herkese açık olsun : )
@erhaner9246
@erhaner9246 2 yıl önce
Tam da fizik 102 dersinde elektrik ve manyetik alan konularını işledikten sonra böyle bir videonun gelmesi çok güzel. Ama yine de konular gerçekten zor.
@sinemsyel5688
@sinemsyel5688 2 yıl önce
Taksiye bindiğimde en büyük korkumdur, cüzdanımda var olduğunu bildiğim paranın şu anda olmama olasılığı. O yüzden her ama her defasında bakarım :) Aynı taksi içinde iç kere bakmışlığım bile var, o günkü paranoyaklığıma göre sayı değişiyor.
@umaybozdag1671
@umaybozdag1671 2 yıl önce
Ben de bi sefer otobüse bindiğimde cüzdanım yanımdaydı; indiğimde yoktu. Sonra fark ettim ki çalınmış. Oluyor öyle.
@MertDOGANs
@MertDOGANs 2 yıl önce
Erkcan hocam bilim literatürüne yeni bir kelime eklemesi yapmış: Formalizma :)
@sesses4612
@sesses4612 2 yıl önce
273.15 derece Santigrad. Mutlak sıfır sıcaklığında maddenin iç enerjisi sıfıra eşit olacağından, teorik olarak bir maddeyi daha da soğutmak mümkün değil. ( Bu ne demek hocam bunu anlatirmisiniz lutfen ) daha fazla soğuktur ise eğer ne olur ?
@OrkhanFood
@OrkhanFood 2 yıl önce
Prof. Erkcan Özcan - Entropi nedir ? videosu gelsin lütfen 🌚
@ecem2620
@ecem2620 2 yıl önce
Haddim olmadan entropiyi bildiğim kadarıyla doğrusuyla yanlışıyla anlatmak istedim. Yanlış anlamayın lütfen, kendimi bilgili gösterme vs. gibi bir amacım yok tek amacım bilimi bildiğim kadarıyla yaymak💫 Başta bilmemiz gereken kavramlar termodinamik ve ısıl dengedir . Termodinamik adı üstünde ısının hareketidir.( termo --> ısı , dinamik--> hareket ). Isıl denge ise ısının hareketinin artık bittiği evredir yani örneğin aynı kütleli iki özdeş cisim düşünün, bu cisimleri dışarıdan başka bir etki görmeyeceği şekilde yan yana getirelim. Bu cisimlerden biri 30°C diğeri de 40°C olsun. Bu cisimlerin sıcaklıklarının eşitlendiği sıcaklık 35°C olur (ortalama aldık) ve bu sıcaklıktan sonra (başka hiç bir etmenin olmadığı yalıtılmış bir ortam düşünüyoruz şuan) ısı akışı olmaz. Bir de birazdan kullanacağım tersinmez terimine de bakmak istiyorum. Tersinmez geri dönüşü olmayan süreçlerdir. Örneğin yaşlılık veya ölüm gibi süreçler (şuanki elimizdeki teknoloji ve fizik kullarına göre) geri alınamazdır. O zaman entropiye bakabiliriz : İlk olarak Rudolf Clausius tarafından öne sürülen entropi, tersinmez süreçlerden geçen sistemlerdeki kullanabilir enerjinin zamanla azalmasıdır yani termodinamik süreçte bir miktar kullanamayan enerji vardır. Kapalı bir sistem ısıl dengeye ulaştığında en yüksek entropi seviyesindedir. Bunu anlayabilmek için yere düşen bir bardağı düşünün, bardak parçalandıktan sonra eski haline dönebilir mi? Sonra Ludwig Boltzmann entropiyi açıklayacak bir formül geliştirerek 2. Yasaya yani entropiye yeni bir yorum getirmiştir. (S = entropi) S = k × logW denklemini öne sürmüştür. Ileride bu denklem farklı şeyleri açıklamak için de bizim için çok önemli olacak fakat şuan konu bu değil. Burada k Boltzmann sabiti dediğimiz bir sabit, W ise atomların belirli bir düzende bulunmasının olasılığıdır. Bu denklemle makroskobik kütlelerin davranışları mikroskobik ölçüdeki parçalarının bu hesabıyla tahmin edilebilir, olasılık hesabı yapılabilir duruma gelmiştir. Entropi bir olasılık formülüdür aslında, mesela bir gazın kapalı bir kapta bulunduğunu düşünelim. Bu gazın atomlarının hepsi kabın köşelerinde de bulunabilir, çok çok düşük ihtimaldir fakat olabilir. Fakat maddeler genellikle daha az enerji harcayacak duruma yani daha fazla entropiyi hâle gelir. Bunun anlamak için de yere düşen o bardağı düşünelim . Yere düşüp kırılan bardak bu süreci tersine yaşayabilir mi? Imkansız değildir fakat aşırı düşük olasılıklıdır. Veya yanardağ tersine patlayabilir mi? 🗻------>🌋 🌋------>🗻 Bu biraz da zamanın akışının, entropinin sürekli daha düzensizliğe gidişi ile ilgili.
@Nemesismir
@Nemesismir 2 yıl önce
@@ecem2620 bilgi paylaştıkça çoğalır 👍👍 teşekkürler güzel paylaşım olmuş. Anlatımlarınızı baz alarak söylüyorum. Şu anki bilgimiz ile deterministik olarak, sonuç bir nedene(veya sebep) ihtiyaç duyar. Yani aslında timeline'da geçmiş ve gelecek aynı evren kurgusunda bütünseldir ve gelecek, geçmişin entropisi artmış olanıdır diyebilir miyiz? Bence deriz 😊. Bir de tenet filmi etkisi var, tersinir (burada geri döndürülemez dediğimiz) gerçekliği sorgulatır. Evirtme kavramını burada çok doğru kullanmıştı C.Nolan😉
@mutena4011
@mutena4011 2 yıl önce
@@ecem2620 çok teşekkürler
@deryayldrm8005
@deryayldrm8005 2 yıl önce
Entropi açıklanırken zamanın akışını da eklesinler. Zaman entropik olarak geçmişten geleceğe doğru akar. Benim aklıma takılan bir sorudur zaman hep gecmisten geleceğe doğru mu akar? Geçmişi biliyorsak geleceği de bilebilirmiyiz? İzlemedigim videolar var belki cevap verilmiştir. Bununla beraber benim aklıma asıl takilan soru Roger Penrose'un bakış açısıyla mikrotübüller. Sevgiler.
@ecem2620
@ecem2620 2 yıl önce
@@deryayldrm8005 İlk olarak yorumları okuyan kişilerin belki bilmeyebileceğinden (bu gayet normaldir, kimsenin alınmasını istemem) Penrose'un çalışmasına, bakış açısına değinmek istiyorum. Bilincin kuantum etkileri daha önceleri düşünülse bile bazı bilim çevrelerinde metafiziksel olarak görülmüştü. Penrose kuantum bilincinin mikrotübül adı verilen protein dizileri olabileceğini öne sürdü.Penrose ve Hameroff, mikrotübüllerin titreşimlerinin, kuantum süperpozisyon halinde bulunabileceklerini savunuyorlar. Şimdi burada iki şeyi daha iyi anlamak istiyorum, süperpozisyon nedir ve mikrotübül nedir ? *Süperpozisyon* Genellikle çift yarık deneyine(evet yine geldik bu deneye) değinerek anlatırız süperpozisyonu. Isminden de anlaşılacağı üzere birden fazla durumun aynı anda gerçekleşmesidir. Bunu anlamak başta çok zor gelebilir, ne yani ben hem okulda hem de kütüphane olabilir miyim şimdi? Çift yarık deneyinde elektronların dalga davranışı sergilemesi şokundan sonra elektronları tek tek çift yarığa gönderen bilim insanları bir şok daha yaşamıştı. Elektronlar tek tek gönderildiğinde de girişim ve kırınım desenlerini oluşturuyordu, yani dalga gibi davranıyordu fakat tek bir dalga ile nasıl kırınım veya girişim deseni oluşabilirdi? Kırınım ve girişim dalgaların üst üste binmesi sonucu oluştuğuna göre elektronu çift yarıklı levhaya attığımızda tek elektronun iki yarıktan da geçip kendiyle kırınım ve girişim oluşturması gerekirdi. Işte tek bir elektronun iki yerde bulunması süperpozisyon olarak tanımlanır. *Mikrotübül nedir ona da bakalım* Biyolojiye konuyu değiştirmemek için pek girmek istemesem de bir konuyu anlamak istiyorsak ayrıntılarıyla bilmeliyiz diye düşünüyorum ve öğreniyorsak da adım adım herşeyi kavrayarak gitmek istiyorum. Bu yazıyı okuyan olur mu bilmiyorum fakat bir gün biri okursa bir çok konu hakkında fikir sahibi olmasını isterim elimden geldiğince basitleştirilmiş bir şekilde anlatacağım 💫. Mikrotübüller hücre iskeletini oluşturan yapılardandır. Protein yapıda olup içi boş, uzun silindirik yapılardır. Almaçları tutar veya serbest bırakırlar. Şimdi bu ne demek? Ökaryotik hücrelerin hücre iskeleti, ipliksi (lifsi, tel tel) proteinlerden oluşur; hücreye ve sitoplazmik bileşenlere mekanik destek sağlar. Hayvan🐈 ve bitki hücreleri☘️ ökaryotik olarak değerlendirilirken, bakteri gibi canlıların hücreleri prekaryotik yani ökaryot öncesi gibi bir anlama gelen bir kelimeyle tanımlanır. Ökaryotlar hücrelerinde bir çekirdek ve başka organeller içeren bir canlılar grubu olup bilimsel sınıflandırmada arkeler ve bakterilerle🔬 beraber tüm canlıları kapsayan üç ana gruptan biridir. Proteinler aminoasitlerin zincir hâlinde birleşmesi sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir.⛓️ Amino asitler, her bir amino aside özgü bir yan zincirle birlikte amino ve karboksil fonksiyonel grupları içeren organik bileşiklerdir. Bir amino asidin temel unsurları karbon, hidrojen, oksijen ve nitrojendir, ancak bazı amino asitlerin yan zincirlerinde başka elementler de bulunur. Uyartıları almak için özelleşmiş sinir hücrelerine almaç denir. Şimdi mikrotübüllere geri dönelim, bir nöröndaki mikrotübüller, maddeleri hücrenin farklı bölümlerine taşımak için kullanılır. Kısaca tekrar edersem mikrotübüller , hücre bölünmesini, hücre içi taşınmayı ve hücrelerin şeklini kontrol eden hücre iskeletinin uzun silindirik yapılarıdır. Ayrıca 2018 de Nature'da yayınlanan bir makalede, nöronların çalışmasında mikrotübüllerin rol oynadığı,. mikrotübüllerin elektriksel salınım yaptığı yer almıştır makaleden çevirebildiğim kadarıyla kısa bir kesit verecek olursam : " Beyin mikrotübül demetlerinin kendiliğinden elektriksel salınımlar ve aksiyon potansiyellerine benzer elektriksel aktivite patlamaları ürettiğini gösteriyoruz. " "Here we show that bundles of brain MTs spontaneously generate electrical oscillations and bursts of electrical activity similar to action potentials."(orijinal metin) Şimdi uzatmadan Penrose'a geri dönmek Stuart Hameroff ve Sir Roger Penrose'a göre, beyin nöronlarının içindeki "mikrotübüllerde" kuantum titreşimlerinin son keşfi kuantum bilinç kuramını destekliyor. EEG ritimlerinin (beyin dalgaları) ayrıca daha derin düzeydeki mikrotübül titreşimlerinden kaynaklandığını ve pratik bir bakış açısıyla beyin mikrotübül titreşimlerini tedavi etmenin bir dizi zihinsel, nörolojik ve bilişsel duruma fayda sağlayabileceğini öne sürüyorlar. Daha iyi anlamanız için Wikipedia'dan kopyala yapıştır yapacağım gerçekten güzel anlatılmış. Türkçe çevirisi olmadığından link bırakmak istemedim. İlgililer ve İngilizce bilenler bakabilirler. " Düzenlenmiş nesnel indirgeme (Orch OR), bilincin nöronlar arasındaki bağlantıların bir ürünü olduğu şeklindeki geleneksel görüşten ziyade, kuantum seviyesinde nöronlar içinde ortaya çıktığını öne süren tartışmalı bir hipotezdir. Mekanizmanın, mikrotübüller adı verilen hücresel yapılar tarafından yönetilen, nesnel indirgeme adı verilen bir kuantum süreci olduğu kabul edilir. Teorinin zor bilinç sorununa cevap verebileceği ve özgür irade için bir mekanizma sağlayabileceği öne sürülüyor. Ana akım teoriler, bilincin serebral nöronlar tarafından gerçekleştirilen hesaplamaların karmaşıklığı arttıkça ortaya çıktığını öne sürerken, Orch OR, bilincin, hücresel mikrotübüller üzerinde toplu olarak oluşturulan kübitlerle gerçekleştirilen hesaplanamayan kuantum işlemeye dayandığını öne sürüyor ." Uzattığımı düşündüğüm ve sıkıcı olmak istemediğimden, başka bir yorumda devam etmek istiyorum. Burada kendi bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştığımdan hatalarım için özür dilerim, birkaç kişiye yararlı olabildiysem ne mutlu bana, kaynaklarımı bırakamadım, bir çoğunu hatırlamıyorum. Teşekkürler okuduğunuz için ❤️💫
@antiqtech
@antiqtech 2 yıl önce
Adam bilimin yeni ufuklar açmasını "fog of war" ile anlattı ya. Muhteşem😁
@mertcanozer95
@mertcanozer95 2 yıl önce
Hocam hasret kaldik size yormayin kendinizi saygilar
@trockist
@trockist 2 yıl önce
Kuantum dolanıklılığını soracaksınız diye çok bekledik ama sormadınız. Fiziği altüst eden olaydır. Kuantum bölümü bekliyoruz. Bu zamana kadar yapılmamış olması eksiklik. İlker beyyyy duyun bunu.
@fatihkaptan
@fatihkaptan 2 yıl önce
Elektrik adamdır ya. Transistörler, elektriğin kimyayla kontrolü gibi konuları da isteriz..
@nihalarn1935
@nihalarn1935 2 yıl önce
Erkcan Özcan : sözelcilere fiziği sevdiren hoca ..
@muhammetkaygisiz
@muhammetkaygisiz 5 gün önce
Bu videoyu bilmem kaçıncı kez izliyorum. Elektromanyetik alan teorisi ve dalga teorisi aldıktan sonra daha anlamlı geliyor
@djan0889
@djan0889 2 yıl önce
Okkamın usturası yasasını mühendislik 4. sınıfta ilk defa duymuştum. Makine öğrenmesinde karmaşık modellerin yetersiz kalacağını savunuyor ve basit modellere teşvik ediyordu. İlginç ilginç şeyler :O
@enescindoruklayabanadogru2247
@enescindoruklayabanadogru2247 2 yıl önce
Hocamı o kadar özledik ki 🧚
@yousufenes6543
@yousufenes6543 2 yıl önce
"Bazen bir şeylerin olma ihtimali o kadar küçüktür ki gönül rahatlığıyla yok diyebiliriz"
@bosverbea3366
@bosverbea3366 7 aylar önce
Hassas ayar argümanında da benzer durum geçerli ama ordaki o kadar küçük bir olasılık değerini yok saymayı bırakın , bunun tesadüfi şekilde olabileceğini düşünüp , bir yaratıcıya gerek yok diyorlar ..
@PoyrazDemirci
@PoyrazDemirci 2 yıl önce
İşte beklediğimiz video! Bence Olmaz Öyle Saçma Bilim adında kanal açıp Erkcan Hocadan oluşan bir seri yapın!
@fatihselimozercan4141
@fatihselimozercan4141 2 yıl önce
Flu tv, kendi alanında en iyileri şöhret kuyusuna teker teker atan kanal.
@deryanilaybahar6297
@deryanilaybahar6297 2 yıl önce
Süper bir seri mükemmel 👍👍
@melikeakkulak6667
@melikeakkulak6667 2 yıl önce
Ya lütfen bu serinin devamı daha sık gelsinn.
@salihcakr4033
@salihcakr4033 2 yıl önce
Bence konukların hepsi İlker Canikligil'in kendisi. Kişilik bölünmesiyle çeşitli biçimler alıyor. Bazen Erkcan Özcan oluyor, bazen de Emrah Sefa Gürkan. Aslında kendisi soruyor, paralel evrendeki diğer İlkerler yanıtlıyor. Zaman-mekan problemini çözmüş adam. Flu TV'deki herkes İlker Canikligil.
@crnzen5575
@crnzen5575 2 yıl önce
Çok iyi teori
@alituna2364
@alituna2364 2 yıl önce
Ayni seyi dusunuyordum. Sen zaten yazmissin. mümkün olan herseyi yaptik galiba geriye sadece arayip bulup hatirlamak kaliyor.
@furkanefeunal8528
@furkanefeunal8528 2 yıl önce
Hocam kuantum fiziğine giriş için hangi kitapları önerirsiniz
@atakanaslanov
@atakanaslanov 2 yıl önce
Muhteşem bir bölüm olmuş her zamanki gibi
@GeorgeCarlin88
@GeorgeCarlin88 2 yıl önce
bu arada gözlemlemediğim ama olduğuna emin olduğum bir boyut var; kaybolan eşyalarımızın geçici olarak gittiği boyut. :) bazısı kısa süre kalsada bazısı bir daha dönmemek üzere gidiyor :) Ayrıca kulaklığın kablosunu karıştıran görünmez bir güçde farkettim :D
@omerkumcu4941
@omerkumcu4941 2 yıl önce
Erkcan hocamızı daha çok görmek isteriz.
@alperenbulut6352
@alperenbulut6352 2 yıl önce
Umarım boğaziçi kazanıp Erkcan hocamın derslerine girebilirim')
@ahmetgoksel2338
@ahmetgoksel2338 2 yıl önce
bitmesin işte bitmesin bu bölüm hiç bitmesin be yaa
@ziyatura5499
@ziyatura5499 2 yıl önce
Hocamı tekrar görmek ne güzel
@TheErmetin
@TheErmetin Yıl önce
Faydalı ve doğru bilgi, yorum için sonsuz teşekkürler. Fakat ; küçük bir düzeltme ( 4:06 ) Sigorta, cihazı yani alıcıyı korumak için değildir, şebekenin ve sistem kullanıcılarının güvenliği içindir. Sigorta atması, sistemde istenmeyen durumun/arızanın artık zaten oluştuğuna işarettir.
THE DAUGHTER TAUGHT DAD A LESSON😅
00:38
JULI_PROETO
görünümler 6 Mn
Sandık Kokusu 2.Bölüm 1.Fragman @sandikkokusudizi
01:23
THE DAUGHTER TAUGHT DAD A LESSON😅
00:38
JULI_PROETO
görünümler 6 Mn