görünümler 38,028
Dr. Ahmet Kurucan Hocamız, gençlerimizin sorularını cevaplıyor…
İslam LGBT-Q konusunda ne diyor? Bizim Müslüman bireyler olarak LGBT-Q konusuna bakış açımız nasıl olmalıdır? Dinimizde bu konunun karşılığı nedir? Bu fizyolojik veya psikolojik bir durum mudur?
Sorunun gençlerden gelen şekli:
What does Islam say about LGBTQ?
Müslüman bireyler olarak LGBT konusuna ve bireylere bakış açımız nasıl olmalıdır, dinimizde bu konunun karşılığı nedir? Bu durum fizyolojik veya psikolojik bir durum mudur?
Cevaptan notlar:
Meselenin zemini
1. Bugün Amerika’da kendisini LGBT-QI olarak tanımlayan insanların oranı %3,8
2. İslam dünyasında bu konuda çok veri olmaması ile birlikte, bu konu İslam ülkelerinde de ortada olan bir gerçekliktir.
3. Batı anlayışında ferdi tercihler bir kutsal veya seçkin bir üst otoriteye bağlı olmaksızın saygı ve kabul görüyor. İslam dünyasında ise ferdi tercihlerimizi bağlayan bir üst otorite (Allah (CC), Kur’an, Peygamber Efendimiz (SAV) gibi) var. Batı dünyasında hürriyet anlayışı kiliseden/otoriteden kaçıştır, bizde ise Allah’a koşuştur zira üst otorite olarak bizler O’nun (CC) çizdiği çerçevenin dışına çıkmamayı hedefleriz.
4. Dünya genelinde LGBT konusu entest veya pedofili ilişkiler gibi psikolojik bir sapkınlık veya biyolojik bir rahatsızlık olarak görülmüyor.
5. Amerika’da ve Avrupa’nın birçok ülkesinde LGBT konusu temel hak ve özgürlükler kapsamı altındadır ve anayasal koruma altındadır.
Kur’an-ı Kerim’in zaviyesinden
1. Şuara suresi 166-175 (bir bütün olarak okunmalı), Araf Suresi 80-84, Hud Suresi 74-82. Bu ayetler Lut (AS) kavmini anlatır. Onlarla ilgili tefsir alimleri “Onlarda normal kadın-erkek birlikteliği vardı ancak eşcinsellik bir cinsel fantezi olarak yaşanıyordu” derler.
2. Nisa suresi 15-16. ayetler ise tartışmasız bir şekilde eşcinselliğe işaret eder. Kadın ve erkeklerden böyle bir fiili yasaklar.
3. Kur’an-ı Kerim’in ayetlerin iniş sebebi açısından anlaşılıyor ki, bu fiilin o toplumda da karşılığı vardı. Birileri bu eylemleri yapıyordu.
4. Kur’an-ı Kerim bu fiiller için somut bir ceza önermemiş, bu cezayı hâkimin takdir yetkisine veya kanun yapıcının iradesine bırakmıştır.
Günümüzde ise, LGBT konusu anayasal koruma altında, bir hak olarak görülüyor, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendiriliyor. Dini bir zeminde konuşulmuyor. Ancak biz Mü’minler olarak açısından gerek ayetlerin içeriğinden gerek hadis-i şeriflerden hareketle gerekse fıtrat delilini ortaya koyarak buna hayır diyorsanız, bunun bir ahlaksızlık, hayasızlık, yanlışlık olarak değerlendiriyorsanız ki gayet doğal bu şekilde değerlendirmeniz sizin farklı bir duruş ortaya koymanız gerekiyor.
LGBT konusunun son asırda daha çok gündeme gelmesinin sebebi bu eğilimi olan kişilerin daha çok görünür olma isteğidir. Bu eğilim çok eskilerden beri bazı insanlarda vardı ancak bu insanlar bu kadar görünür olmak istemiyorlardı. Şimdi ise kamuda görünür olmak istiyorlar.
Biz ne yapacağız:
1. Ferdi açıdan bundan uzak durursunuz.
2. Şahsiyet (personality) ve toplumsal bağlamda bu tür insanlarla insani ilişkilerinizi devam ettirirsiniz ve mesafenizi korursunuz.
3. Düşüncelerinizi sorduklarında şahsen bu insanların tercihlerine saygı duyduğunuzu söylersiniz. Hastalık, cehennemliktir gibi söylemlerden kaçınıp o insanları şeytanlaştırmazsınız.