görünümler 34,943
🌍 Bugün güneş sistemi ve bizi çevreleyen kozmos hakkında çok şey biliyor olsak bile, keşfedilmeyi bekleyen her şeye geri döndüğümüzde, bunun sadece küçük bir parçayı temsil ettiği gerçeği kalır. İnsan, kendisi için çok büyük bir beşikte kaybolmuş yeni doğmuş bir bebek gibidir. Yatağının bir köşesine kıvrılmış, küçük dünyasının rahatlatıcı dokunuşunu ararken uykuyu bulur. İnsanoğlu da tıpkı bu çocuk gibi sürekli olarak evrenin sınırlarında gezinmektedir. Astronomi bu anlamda bir bilimden çok daha fazlasıdır, insanı kökenine ve özüne bağlayan şeyi temsil eder. Evrenin tarihi onun tarihidir. Bu nedenle, insan kendisinin farkına vardığından beri bakışlarını gökyüzüne çevirmiştir. Ve yüzyıllar boyunca daha da ileriye gitmiştir. Bugün, bu çerçeveye parmak uçlarımızla dokunacağız ve hatta ötesine geçeceğiz. İnsanoğlu gözlemlenebilir evrenin sınırlarını hiçbir zaman aşmamış olsa da, bilim ona evreni farklı açılardan görme olanağı sağlıyor.
🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 KOZMIK UFKUN ÖTESINDE:
- Sonsuzluk kavramı, ne sayısında ne de büyüklüğünde sınırı, sınırı, sınırı olmayan bir şeyi nitelemeye çalıştığımız anda devreye girer. Matematikte olduğu kadar felsefede, metafizikte ve hatta teolojide de ele alınan sonsuzluk, her keşifte bakış açılarında radikal bir evrime işaret eden güçlü bir tarihe sahiptir.
Sınırlı ve sonlu bir varlık olan insan, yine sınırlı ve sonlu olan bir gezegende evrimleşirken, içinde evrimleştiği evrenin sonsuz büyüklükte göründüğünü fark eder. Ancak doğanın fiziksel gerçekliğinde sonsuzluktan nasıl bahsedebiliriz? Şu anda hiçbir bilimsel veri evrenin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğunu mutlak bir şekilde teyit etmemize izin vermiyor. Sadece teoriler, evrenin tarihini, işleyişini ve muhtemelen geleceğini anlamak için evrenin bir tanımını yansıtmaya çalışmaktadır.
Evrenin sonlu ya da sonsuz karakteri geometrisiyle yakından bağlantılıdır. Muhtemelen, kapalı bir evren hipotezinde, bir küre şekline sahip olacaktır. Bu geometri sonlu ama sonu olmayan bir alan anlamına gelir. Aynı şekilde, yine küresel olan Dünya'nın etrafında durmadan yürüyebiliriz. Kapalı bir evren, bir "kenarı", bir sınırı olduğu anlamına gelir ve bu durumda evren, genişlemenin bir gün durması için yeterli kütleye sahip olur.
Evren aynı zamanda sonsuza kadar genişleme anlamına gelen sınırsız, düz de olabilir. Ve bugün bilim camiası tarafından en çok kabul gören üçüncü form, büyük ölçekli düz bir evren yönünde ilerliyor gibi görünmektedir. Kozmolojik arka plan çalışması herhangi bir tekrarlama değil, evrenin düz olmasına rağmen karmaşık veya "buruşuk" bir şekle sahip olduğunu ima eden anomaliler gözlemlemiştir. Düz bir evren fikri, sonsuz bir evren kavramıyla uyumludur.
Uzayın sınırsız enginliğiyle yüzleşmek için çıplak gözle gökyüzünü gözlemlemek yeterlidir. Ancak teknoloji ve bilimdeki ilerlemelerin yardımıyla, insanoğlu yıldızlara doğru ne kadar yol alabilir?
Bilim insanları uzayın derinliklerine baktıklarında, ışık hızı sonsuz olmadığı için sanki geçmişe bakıyor gibidirler. Sonlu ışık hızı ile evrenin sonlu yaşı arasındaki ilişki, ötesinde insanoğluna hiçbir şeyin görünmediği geçilmez bir sınır belirler: bu kozmolojik ufuktur.
Işığın bize ulaşması için zamana ihtiyacı vardır, ancak evren 13.8 milyar yaşında olduğundan, olası seyahat süresi sonsuz değildir. Bu da 18 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksinin kozmolojik ufkumuzun ötesinde olduğu anlamına gelir. Tıpkı okyanusun, bir geminin gözcülüğünden ufku gözlemleyen denizciler tarafından görülenin ötesinde devam etmesi gibi, evren de kozmolojik ufkun ötesinde mevcuttur. Biz onu göremiyoruz, bu nedenle de görünmez ya da gözlemlenemez evren olarak adlandırılıyor.
-------------------------
🎬 Bugün gündemde:
- 00:00 - Giriş
- 02:40 - Evren, nedir bu?
- 13:45 - Evrenin Oluşumu
- 15:45 - Evrenin genişlemesi
- 21:10 - Gözlemlenebilir Evrenin kalbine yolculuk
- 43:05 - Gözlemlenebilir Evrenin Sınırında
- 47:00 - Görünmez Evrende Yolculuk